Sezon grillowy wystartował na dobre. Słoneczna pogoda sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu, którym towarzyszy wspólne grillowanie. Pamiętać jednak należy, że nie wszędzie jest to dozwolone.

Nie można rozpalać grilla w miejscu publicznym, które nie jest wyraźnie oznaczone jako miejsce do takiej czynności. Ryzykujemy mandatem w wysokości 500 zł. Jeśli ognisko rozpalimy w lesie lub w odległości mniejszej niż 100 metrów od jego granicy, możemy zostać ukarani mandatem w wysokości nawet 5 tys. zł.

W Jaworznie grilla zorganizować można na przykład na terenie Sosiny. Jednak tylko w wyznaczonych punktach. Jeden zlokalizowany jest na końcu głównej plaży, drugi przy wiacie grillowej w pobliżu nowych domków. – Na terenie Sosiny zabrania się grillowania w rejonie plaż piaszczystych, co wynika z regulaminu obiektu – podkreśla Michał Wojtak z Miejskiego Centrum Kultury i Sportu, które zarządza obiektem.

W specjalnie wydzielonym miejscu możemy też zorganizować grilla na terenie GEOsfery. Jest tam wydzielony krąg ognia. Nim jednak z niego skorzystamy, musimy poprosić o zgodę administratora obiektu.

A kiedy już ucztę mamy za sobą, co zrobić z odpadkami? Z podpowiedzią spieszą pracownicy jaworznickich Wodociągów. To oni zajmują się też wywozem nieczystości w naszym mieście. – Zużyty i wystudzony brykiet wyrzucić należy do odpadów zmieszanych. Jeśli mamy ogród, możemy wykorzystać popiół jako nawóz. Pamiętajmy o wystudzeniu popiołu – przestrzega rzecznik prasowy jaworznickich Wodociągów Sławomir Grucel.

Resztki mięsa powinny trafić do odpadów zmieszanych, a nie do pojemnika bio. Także zużyty, tłusty ręcznik papierowy i opakowanie po węglu czy brykiecie traktujemy jak odpady zmieszane. Mimo że są to odpady papierowe, to z powodu takich zabrudzeń nie zostaną użyte do recyklingu. Do tego samego worka trafić powinny tacki po grillowaniu.
– Zniszczony czy zepsuty grill, połamany leżak czy parasol ogrodowy to odpady wielkogabarytowe i tak powinniśmy je potraktować – przypomina Sławomir Grucel.

Natalia Czeleń

Niestety, nie wszyscy grillujący nad Sosiną wiedzą, jak posegregować odpady | fot. Materiały MCKiS Jaworzno

Zobacz także: