Jaworznickie karczmy

Karczmarstwo – to jest jeden z najstarszych zawodów uprawianych na polskiej wsi. Podstawą tego zajęcia było kiedyś piwowarstwo, czyli umiejętność warzenia piwa.

W średniowieczu karczma była nie tylko miejscem sprzedaży czy konsumpcji tego trunku, ale również sklepem, gdzie nabywano różne artykuły. Nie da się ustalić dokładnej daty założenia karczem w Jaworznie i w okolicach.

Z dokumentów lokacyjnych jedynie wiadomo, że sołtysi wsi Jaworzno i Jeleń mieli uprawnienia do ich posiadania. W 1595 roku w parafii jaworznickiej było dziewięć karczem w sześciu wsiach: po dwie w Jaworznie, Długoszynie i Ciężkowicach, po jednej w Byczynie, Jeleniu i Szczakowej.

W XVII wieku liczba karczem się powiększyła, kiedy w Dąbrowie Narodowej takową wybudował Maciej Jęzor, a Jeleniu pojawiła się kolejna na Białym Brzegu. Pod koniec XVIII wieku ich liczba się zmniejszyła. Powodem były zniszczenia budynków, a czasami upadek spowodowany pijaństwem właściciela.

Źródło: Maria Leś-Runicka, Historia Jaworzna do 1795 roku

Miasto na starych fotografiach

stara-fotografia

Rok 1968. Pomnik ofiar faszyzmu

Zobacz także: