Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” wróci do Jaworzna. Rok temu wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców całego regionu. Tym razem członkinie kół gospodyń wiejskich z całego naszego województwa pokażą, jak u nich wygląda i smakuje niedzielny obiad. W naszym mieście odbędzie się etap wojewódzki festiwalu.

Głównym organizatorem tego pełnego smaków wydarzenia jest firma Krysiak Polska, która współpracuje w tym zakresie z Telewizją Polską, lokalnymi firmami i instytucjami. W Jaworznie współorganizatorem festiwalu będzie, podobnie jak rok temu, Miejskie Centrum Kultury i Sportu. Jaworznicki półfinał odbędzie się 9 lipca na plantach.

– „Polska od Kuchni” to wspaniała okazja, by promować rodzimy folklor, tradycje, prezentować walory regionu i dorobek lokalnych kół gospodyń wiejskich – podkreśla Monika Komańska, pełnomocnik ds. organizacyjnych jaworznickiego MCKiS. – Podobnie jak rok temu, również w najbliższej edycji festiwalu wezmą udział KGW z naszego miasta. Ich członkinie od wielu lat kultywują jaworznickie zwyczaje, promują je wśród mieszkańców i dbają o to, by nie poszły one w zapomnienie – dodaje.

Ogólnopolski Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” składa się z 16 półfinałów regionalnych i finału, który będzie miał miejsce 30 września na błoniach PGE Narodowego w Warszawie. W wojewódzkim etapie, który odbędzie się w Jaworznie, zaprezentują się KGW z Górnego Śląska, Śląska Cieszyńskiego, Zagłębia Dąbrowskiego, Jury Krakowsko-Częstochowskiej, a także rejonu Bielska-Białej i Żywca.

Tematem tegorocznej edycji festiwalu będzie niedzielny obiad oraz tradycje z nim związane. W programie znajdą się konkursy dla kół gospodyń wiejskich, pokazy i warsztaty kulinarne, z degustacją, prowadzone przez znanych szefów kuchni, różnorodne warsztaty i panele dyskusyjne z udziałem ekspertów, jarmark produktów regionalnych, spotkania z gwiazdami i celebrytami oraz koncerty. – Chcielibyśmy, aby motyw niedzielnego obiadu został zawarty w każdej z przygotowywanych kategorii konkursowych. Zróbmy wielki, ogólnopolski, niedzielny obiad z ucztą pełną smaków, kolorów, zapachów, z tańcem, muzyką i rewelacyjnym, polskim jedzeniem! – zachęca Robert Krysiak, dyrektor generalny festiwalu.

Organizatorzy imprezy zapraszają koła gospodyń do udziału w kilku konkursach: kulinarnym, artystycznym, „Miss wdzięku” i „Gospodyni wie najlepiej”. Kulinarna rywalizacja będzie polegać na przygotowaniu dwudaniowego, niedzielnego obiadu, w skład którego wejdą zupa z makaronem oraz drugie, dowolnie wybrane danie. Przepis może być tradycyjny lub nowoczesny.

W ramach konkursu artystycznego koła mogą zaprezentować różnorodną tematykę, od pięknego rękodzieła, przez tańce, piosenki, po scenki rodzajowe. Taką scenkę przygotują np. członkinie jaworznickiego KGW Dąbrowianki. – Zaprezentujemy krakowską rodzinę, która szykuje się na niedzielną sumę. Pokażemy, jak wyglądał cały obrządek, z przygotowywaniem odświętnych strojów, gotowaniem rosołu, oporządzaniem bydła. Jak zawsze, scenka będzie przedstawiona z humorem – zdradza Wiesława Rączka z KGW Dąbrowianki.

W ramach konkursu „Miss wdzięku”, rywalizacja odbędzie się w dwóch kategoriach wiekowych: od 18 do 45 lat i powyżej 45 lat. W ubiegłym roku w obydwu kategoriach wzięły udział przedstawicielki Jaworzna. Do ogólnopolskiego finału awansowała, w kat. powyżej 45 lat, Zuzanna Bednarz z KGW Jaworznianki.

W tym roku nowością będzie projekt pt. „Gospodyni Wie Najlepiej”.  – Zapraszamy najbardziej aktywne Koła do udziału w reportażach, które przybliżą całej Polsce wyjątkowość i prestiż kół gospodyń wiejskich – podkreślają organizatorzy.

Anna Zielonka-Hałczyńska

Podczas ostatniej edycji festiwalu tematem przewodnim było polskie wesele | fot. Anna Zielonka-Hałczyńska

Zobacz także: