Byczynianki i Jelenianki reprezentowały Jaworzno w konkursie na „Najsmaczniejszy Mazurek Wielkanocny”, organizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury w Babicach i Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełzowie. Rozstrzygnięcie miało miejsce 2 kwietnia na terenie skansenu w Wygiełzowie.

– Do konkursu zgłoszono 17 różnych mazurków. Jury wybrało ten, który ich zdaniem najapetyczniej wyglądał i najlepiej smakował – zdradza Józefa Pluta, szefowa Jelenianek.
Choć jaworzniankom nie udało się zwyciężyć, to świetnie się bawiły.

– Wygrana nie jest najważniejsza. Ważniejsza dla nas była okazja do zaprezentowania swoich tradycji, pieśni, strojów ludowych – przekonuje Danuta Dubiel, przewodnicząca Byczynianek.

Reprezentantki Jaworzna wzięły także udział w mszy św. z poświęceniem palm wielkanocnych, odprawionej w zabytkowym kościółku. Przeszły też w korowodzie wielkanocnym pod scenę, na której rozstrzygał się Konkurs na Tradycyjną Palmę Wielkanocną oraz na Najwyższą Palmę Wielkanocną. Były też występy kapel i ludowych zespołów śpiewaczych. Na scenie zaprezentowały się nasze Jelenianki. Dzieci wzięły udział w konkursie ,,Wielkanocnego poszukiwania jajek”. Jajka ukryte były na terenie całego skansenu. Byczynianki natomiast opowiadały o tradycjach wielkanocnych i instruowały zgromadzonych, co powinno znaleźć się w koszyczku do święcenia. – Tym razem wróciłyśmy do Jaworzna bez nagrody, ale wierzę, że jeszcze uda nam się powtórzyć sukces z 2019 r. Zajęłyśmy wtedy w konkursie w Wygiełzowie drugie miejsce za przyrządzenie kapusty z krasą fasolą – wspomina Danuta Dubiel z Byczynianek.

NC

Byczynianki i Jelenianki reprezentowały nasze miasto w konkursie na najsmaczniejszy mazurek | fot. Materiały prywatne

Zobacz także: