12 stycznia świętowano w Klubie Wega Dzień Wegetarian. Dzieci dowiedziały się, co kryje się pod tym tajemniczym pojęciem. Poznały przesłanki kierujące osobami decydującymi się być wege. Przygotowana została mini wystawa wprowadzająca w temat, wzbogacona pozycjami książkowymi oraz warzywami i owocami prosto z warzywniaka. Garść informacji zaprezentowała Zuzia. Mówiono o faktach i mitach związanych z wegetarianizmem, który jedni postrzegają jako sposób odżywiania, inni- jako styl życia. Nicola i Paulina poprowadziły blok z zagadkami i quizami. Malwina oraz dwie Emilki wzbogaciły ofertę degustacyjną. Martyna postarała się o stosowną oprawę muzyczną. Nie mogło zabraknąć wiersza Jana Brzechwy p.t.: „Na straganie”.
Najmłodsi wycinali, kolorowali i przyklejali na papierowe tacki wybrane przez siebie dary sadów i ogrodów. Przeprowadzono ranking ulubionych warzyw i owoców. Wśród pierwszych zwyciężyły: marchewka, czerwona papryka i brokuł. Spośród fruktów najwięcej głosów zebrały: truskawka, arbuz i pomarańcza. W mig znikały jabłka, mandarynki, ogóreczki, pomidorki, kiwi, banany i borówki amerykańskie. Natomiast grejpfrut niestety nie zyskał uznania degustatorów. Z większą ochotą smakowano plasterki cytryny, mężnie starając się zachować pogodne oblicza. Rozdawano przepisy na potrawy wege.

Powszechnie wiadomo, że niejedzenie mięsa obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej serca. Jednocześnie może powodować niedobór ważnych dla organizmu składników (białka żelaza, wapnia, cynku i niektórych witamin). Należy pamiętać, że dla zdrowia ważna jest pełnowartościowa zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze, makro i mikroelementy oraz minerały, o odpowiedniej wartości odżywczej i kalorycznej zależnej od wieku, płci, stanu zdrowia i trybu życia.

Wanda Ciołczyk, instruktor MCKiS

Zobacz także: