12 kwietnia w Klubie Wega obchodzono Dzień Czekolady. Opowiadano o walorach kakaowego smakołyku. Dzieci dowiedziały się, skąd pochodzi i na czym polega jego zbawienny wpływ na organizm człowieka. Zgłębienie tematu ułatwiały przygotowane infografiki. Okazało się, że niektórym zwierzętom, takim jak: psy, koty czy konie, spożycie nawet niewielkich ilości może bardzo zaszkodzić. Każdy wziął ze sobą na zajęcia coś czekoladowego. Dzięki, Zuzi, która przyniosła ziarna kakaowca, dzieci mogły zobaczyć, jak wygląda podstawowy składnik niezbędny do wyrobu klasycznej postaci tabliczki. Rozwiązywano czekoladowe zagadki. W części warsztatowej rysowano ulubione postaci brązowego specjału i przelewano na papier powody sympatii do czekolady.

Próbowano różnych gatunków. Wielu zwolenników miały kinderki i czekolada mleczna. Doceniono także wersję miętową, truskawkową, bananową, z chrupkami, gorzką. Doskonale smakowała odmiana vege, z orzechami i płynna (jako mleko smakowe oraz mus). Mimo wielkiego entuzjazmu, który był widoczny przy głosowaniu na najsmaczniejszy typ, nie udało się wyłonić zwycięzcy. Punktem kulminacyjnym- z niecierpliwością przez wszystkich oczekiwanym- była degustacja czekoladowego tortu. Wystąpił on w podwójnej roli: bohatera święta, a jednocześnie prezentu urodzinowego, którym uczczono 8. urodziny Nataszy i 9. urodziny Karoliny. Był on dziełem Zakładu Ciastkarsko-Piekarskiego Państwa Janiny i Marka Banasików.

Nie mogło zabraknąć popularnego energetycznego tańca Chocolate, wszak zjedzone kalorie trzeba było natychmiast spalić. Przyjmuje się, że 2-3 kostki dziennie to ilość wystarczająca, by skorzystać z dobroczynnego wpływu, a zarazem nie przybrać na wadze.
Sięgając po smaczne kosteczki, pamiętajmy, że czekolada wspomaga pracę mózgu, dobrze wpływa na pamięć, poprawia nastrój, będąc źródłem endorfin. Zmniejsza zmęczenie, łagodzi stres, jest źródłem witaminy A, B, E oraz mikro i makroelementów, w tym magnezu i żelaza. Poprawia krążenie. Wspomaga układ odpornościowy. Zawiera antyoksydanty opóźniające procesy starzenia. Zapobiega rozwojowi chorób serca i nowotworów. Za najzdrowszą odmianę uchodzi gorzka z dużą zawartością kakao (90%).

Wanda Ciołczyk, instruktor MCKiS

Zobacz także: