Dobiegły końca prace remontowe wokół Hali Widowiskowo-Sportowej w centrum Jaworzna. Jeszcze do niedawna teren wokół budynku był niedostępny dla mieszkańców. Teraz mogą już korzystać z nowej infrastruktury, a także wejść do budynku głównym wejściem.

Co się zmieniło wokół hali? Wyremontowane zostały schody. Położono na nich nowe płytki. Odnowiono też murki oporowe. Plac przed budynkiem został pokryty kostką, a do głównych drzwi obiektu prowadzi teraz kładka.

Sam gmach został oddany do użytku już w ubiegłym roku. Pierwotnie projekt zakładał jedynie prace termomodernizacyjne. Ale dzięki wsparciu miasta Miejskie Centrum Kultury i Sportu mogło przeprowadzić też remont w środku. Dlatego oprócz wspomnianej termomodernizacji i montażu na dachu automatycznie sterowanych świetlików, doszło też do kilku innych, istotnych zmian.

Wymieniono instalacje elektryczną i przeciwpożarową. Powstały także dwa nowe pomieszczenia magazynowe (dobudowano je od strony ulicy Królowej Jadwigi), natomiast pod trybunami znalazła się dodatkowa sala. Nowy wygląd zyskał hol, w którym położono także nową posadzkę. Remont przeszły też toalety, łazienki i szatnie. Odnowiono również parkiet w głównej części hali, wymieniono oświetlenie i system nagłośnienia.

Po remoncie hala i teren wokół niej zmieniły się nie do poznania. Budynek zyskał oryginalną elewację i pięknie prezentuje się w przestrzeni miejskiej. Również otoczenie hali zyskało nowy wygląd – podkreśla Sebastian Kuś, dyrektor Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie. Mam nadzieję, że mieszkańcy Jaworzna będą tu chętnie przychodzić. Na początku zapraszamy na teren wokół budynku. A na koncerty, spektakle, targi i mecze z udziałem kibiców w hali przyjdzie czas, jak tylko poprawi się sytuacja epidemiologiczna – dodaje.

Wszystkie prace, związane z odnowieniem najważniejszego obiektu sportowego w naszym mieście, kosztowały prawie 14 milionów złotych. Część tej kwoty pokryła unijna dotacja, która wyniosła ponad 6 milionów złotych.

Warto przypomnieć, że również dalsze otoczenie hali bardzo się zmieniło w ostatnich kilku latach. Obiekt przy ul. Grunwaldzkiej 80 sąsiaduje teraz z parkingiem podziemnym, który jest częścią Miejskiego Centrum Integracji Transportu, i znajdującym się nad nim skwerem im. kpt. Stanisława Nowakowskiego. To taras widokowy, z którego spacerowicze mogą oglądać centrum miasta. Są tam też klomby i ławeczki, na których można odpocząć. A tuż obok znajduje się oddany do użytku jesienią tamtego roku pumptrack. To obiekt przeznaczony do wyczynowej jazdy na rowerze, rolkach, deskorolkach i hulajnogach.

Tekst: AZ-H