Aromatycznie i smakowicie – tak można podsumować warsztaty kulinarne, które w piątek, 22 października, odbyły się w Klubie Senior+ na Podwalu. Zajęcia poprowadziła Ewa Zuber, nauczycielka, radna i kulinarna instagramerka. Pani Ewa zaproponowała potrawy typowo jesienne. Były wśród nich pachnący krem z dyni, pomysłowo podany w wydrążonym warzywie, kolorowy ratatuj, lekko pikantne spaghetti, a na deser delikatne ciasteczka z dynią. Nie obyło się bez wymiany przepisów i zachwytów przy degustacji.

Kilka miesięcy temu jaworznicka radna ujawniła swoją pasję, jaką jest gotowanie. Prowadzi nawet na instagramie konto: ewabelferka_w_kuchni, gdzie dzieli się inspiracjami kulinarnymi, przepisami i dobrymi radami.

– Lubię nowości. Kiedy jadę do innego kraju, próbuję różnych dań, a potem staram się je odtwarzać w domu. Instagram też jest przydatny, bo kiedy obserwujemy kulinarne poczynania innych, to możemy odnaleźć inspiracje dla siebie. Każdy ma inny sposób podania potrawy, przyozdabiania talerza – opowiada Ewa Zuber.

Na warsztatach pani Ewa przedstawiła kilka propozycji dań na ciepło. Opowiadała, jakie przyprawy będą najbardziej odpowiednie, a także pokazywała, jak szybko i ładnie udekorować posiłek na talerzu. Kulinarne poczynania radnej bardzo przypadły do gustu jaworznickim seniorkom, a wszystkie potrawy bardzo smakowały.

– Nigdy wcześniej nie jadłam zupy dyniowej. Krem z dyni w wykonaniu pani Ewy bardzo mi smakował. Ratatuj też był niesamowity. Tak naprawdę każde danie robiło wrażenie. Założę sobie instagrama, by obserwować poczynania kulinarne pani Ewy Zuber – mówi Teresa Wróblewska, uczestniczka piątkowych warsztatów kulinarnych.

Największą furorę zrobiły jednak ketchup oraz sos słodko-kwaśny, które pani Ewa Zuber sama przygotowała. – Warsztaty były rewelacyjne. Wszystko mi smakowało. Sos słodko-kwaśny był pyszny. Wraz z koleżankami poprosiłyśmy panią Ewę o przepisy – opowiada Wanda Drobniak, uczestniczka klubowych zajęć.

Jaworznicka radna stawia na zdrową żywność, a w jej kuchni królują warzywa, owoce, ryby i chude mięso. Istotne są dla niej produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Trzyma się też zasady zero waste, czyli „bez marnowania”, i zdarza się jej przygotować danie jednogarnkowe z resztek. Gorąco zachęca innych, by zwracali uwagę na jakość produktów spożywczych i zdrowo się odżywali.

Wszystko wskazuje na to, że warsztaty kulinarne Ewy Zuber na stałe zagoszczą w planie zajęć aktywnych seniorek.

– Nie mogłyśmy się już doczekać, kiedy przyjdzie nasz jaworznicki masterchef. Warsztaty były super. Wszystko nam smakowało. Na pewno będziemy kontynuować cykl warsztatów kulinarnych z panią Ewą. Być może spotkamy się ponownie przed Bożym Narodzeniem i wspólnie przygotujemy jakieś przepisy typowo dla seniorów – zapowiada Krystyna Janicka, szefowa Klubu Senior+ na Podwalu.

Natalia Czeleń

W trakcie warsztatów każdy mógł spróbować pysznych dań autorstwa Ewy Zuber | fot. Natalia Czeleń

Zobacz także: