W minioną niedzielę pod Płaszczką zapłonął Kulinarny Ogień. Wielkie stolnice, gigantyczna patelnia i ogromne kotły kuchni polowej, a do tego tony jedzenia. Tak świętowano pierwszy rok działalności Jadłodzielni prowadzonej przez Fundację Kobieca Przystań.

Do Jaworzna zjechało 36 szefów kuchni z całej Polski, by dla mieszkańców naszego miasta przygotować popisowe dania. Były pierogi z rozmaitymi nadzieniami, grochówka, śląski żurek, wegetariańskie dania i słodkości, a także ryby, sałatki i kanapki. Miłośnicy dań z grilla mogli wybierać spośród skrzydełek, kiełbas i burgerów, które dostępne były również w wersji wegetariańskiej. Gotowanie oczywiście odbywało się na żywo. Kucharze ramię w ramię mieszali, siekali, kroili i wałkowali pod Płaszczką i na skwerze znajdującym się tuż za nią. Oprócz degustacji dań była również kulinarna bitwa szefów kuchni, a także prelekcje o tematyce Zero Waste. Wydarzeniu towarzyszyła część artystyczna, pokazy sztuk walki capoeira, gimnastyka na trampolinach, a także pokaz pierwszej pomocy. Na scenie zorganizowano też występy taneczne i śpiewacze, a o oprawę muzyczną zadbał DJ Brokuł. Można było także zrobić zakupy na stoisku Charity Shopu, zarejestrować się w bazie dawców szpiku DKMS, a nawet odpocząć w strefie relaksu.

Impreza jest cykliczna i stanowi oddolną inicjatywą szefów kuchni, którzy postanowili pomagać ludziom, robiąc to, czym zajmują się na co dzień, czyli właśnie gotowaniem. – Zbieramy się z kucharzami z całej Polski i wspieramy konkretną inicjatywę, dla której robimy to, co kochamy, co najlepiej nam wychodzi, czyli po prostu gotujemy, a w zamian zbieramy datki, które w całości przekazujemy na szczytny cel – mówi Marcin Socha, szef kuchni w lokalu „7. Niebo Bistro”.

Kulinarny Ogień płonął już między innymi w Tychach, gdzie w 2019 zbierano datki dla hospicjum dziecięcego Świetlikowo, a w ubiegłym roku dla domu Kulejących Aniołów. W Jaworznie zebrane datki powędrują do Fundacji Kobieca Przystań. – Zebrane środki zostaną przekazane na działalność statutową fundacji, a ta działa w kilku obszarach. Oprócz Jadłodzielni prowadzimy też Charity Shop, a także wspieramy kobiety na wielu polach. Właśnie budujemy Kobiecą Przystań – zdradza Edyta Lesiak, prezes fundacji.

W wydarzeniu wzięło udział 3,5 tysiąca osób, które w sumie wpłaciły ponad 11 tys. złotych. Kucharze wydali smakoszom między innymi 1864 pierogi, 300 kg gulaszu z polędwicy wołowej, 500 kanapek, 400 litrów lemoniady, a także po 100 litrów żuru i grochówki.

Wydarzenie współorganizowane było między innymi przez Miejskie Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie, Miejski Zarząd Dróg i Mostów oraz ATElier Kultury.

Monika Kuś

Na gigantycznej patelni powstawały smakowite specjały
| fot. Andrzej Pokuta

Zobacz także: