Jaworznicka Jadłodzielnia działa już od roku. Pierwsze urodziny punkt, w którym można podzielić się żywnością, obchodził 30 marca. Niewielki budynek przy ul. Paderewskiego 15 bardzo szybko stał się ważnym punktem na mapie miasta. Przez ostatnie dwanaście miesięcy działalności wolontariuszki dostarczyły tu już 12 ton żywności, z których skorzystało ponad 13 tys. osób.

– Dziękujemy z całego serca za ten wspólny rok. Otwarcie Jadłodzielni to marzenie, które stało się rzeczywistością dzięki wsparciu wielu wspaniałych aniołów: ambasadorów, sponsorów, szkół, instytucji oraz ogromu pracy wolontariuszy – podkreśla Edyta Lesiak, prezeska Fundacji Kobieca Przystań, która prowadzi Jadłodzielnię.

W jaworznickiej Jadłodzielni zostawiać można świeże produkty, które powinny być odpowiednio zabezpieczone i zapakowane w szczelne, czyste opakowania. Na żywności powinna się znaleźć data przygotowania. – Zachęcam, aby nie marnować jedzenia, a podzielić się nim. Można je przynieść do Jadłodzielni, która jest czynna całą dobę, siedem dni w tygodniu – zachęca pani Edyta.

Fundacja Kobieca Przystań zaprasza do wspólnego świętowania pierwszej rocznicy działalności Jadłodzielni. W niedzielę, 23 kwietnia, w godz. 13-18, pod Płaszczką odbędzie się impreza pod hasłem „Kulinarny Ogień – gotujemy dla Fundacji Kobieca Przystań”. W warunkach polowych blisko 40 szefów kuchni z całej Polski przyrządzi gigantyczne dania na patelni i grillu. – Kulinarny Ogień to wielkie święto kucharzy, jak i tych, co lubią smacznie zjeść, dobrze się bawić i lubią pomagać – wyjaśnia Edyta Lesiak.

Dania degustować będzie można w zamian za datek przekazany na rzecz Fundacji Kobieca Przystań. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

W czasie trwania wydarzenia odbędzie się kulinarna bitwa kucharzy. Nie zabraknie także innych atrakcji, takich jak: pokazy sztuk walki czy występy artystyczne. Będzie również możliwość zarejestrowania się w DKMS. Zainteresowani będą mieli okazję wziąć udział w pokazowej lekcji udzielenia pierwszej pomocy przedmedycznej. Imprezę poprowadzi Marcin Socha, szef kuchni jaworznickiego lokalu „7 niebo”, a o dobre nastroje i oprawę muzyczną zadba DJ Brokuł.

Wydarzenie współorganizuje Miejskie Centrum Kultury i Sportu. – Kulinarny Ogień to nie tylko szansa, by spróbować pyszności przygotowanych przez najlepszych kucharzy w kraju. To też fantastyczna okazja do wsparcia Fundacji Kobieca Przystań, dzięki której w naszym mieście funkcjonują Jadłodzielnia i Charity Shop – mówi Monika Komańska, pełnomocnik ds. organizacyjnych MCKiS.

Natalia Czeleń

Fundacja Kobieca Przystań już w ubiegłym roku zaprosiła jaworznian do udziału w wydarzeniu Kulinarny Ogień
| fot. Grażyna Dębała

Zobacz także: