Mieszkańcy znów mogą śledzić postępy prac przy budowie pawilonu Słoneczna na Podwalu.

Od kilku miesięcy na budowie niewiele się działo. Po rozebraniu fragmentu starego pawilonu z placu budowy zniknęła część sprzętu i robotnicy. Okazuje się, że tak naprawdę przerwy na budowie nie było. Roboty trwały, ale zmienił się ich charakter.

Prace dotyczyły zabezpieczenia podłoża, co okazało się niezbędnym warunkiem zrealizowania w tym miejscu nowego obiektu mieszkalno-usługowego – wyjaśnia Dawid Domagalski z Jaworznickiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego.

Komplikacje na placu budowy pojawiły się, kiedy budowlańcy zaczęli kopać pod fundamenty. Trafili na węgiel kamienny i konieczne było wykonanie badań geotechnicznych i geofizycznych gruntu. Okazało się, że trzeba zmienić wybrany wcześniej sposób posadowienia budynku. Niestety, po kolejnych ekspertyzach budowlańcy już wiedzieli, że i to mogło się nie sprawdzić. Nie było wyjścia, grunt trzeba było najpierw odpowiednio przygotować. Wybrano metodę iniekcyjną.

W tym przypadku oznaczało to nawiercenie 6 otworów o głębokości 40 do 50 metrów, a następnie wypełnienie ich ok. 900 metrami sześciennymi specjalnie zaprojektowanej mieszanki cementowej. Podobne działania podjęto w trakcie przygotowania gruntu pod budowę Galerii Galena – wspomina Dawid Domagalski.

Po przygotowaniu gruntu trzeba było na nowo wykonać prace pomiarowe. Na szczęście dały one gwarancję, że grunt jest stabilny i można na nim stawiać obiekt.

W budownictwie największym zagrożeniem dla inwestycji jest rutyna i pośpiech w działaniu, które u wykonawcy mogą budzić pokusę pójścia na skróty – zauważa Dawid Domagalski.

W tym przypadku sprawę potraktowano z całą powagą. Poza starannym przygotowaniem gruntu, budowlańcy zadecydowali o dodatkowym wsparciu istniejących fundamentów w części usługowej budynku. Wymieniono też grunt do głębokości 4,5 metra. Budowlańcy zastosowali też wiele innych rozwiązań, które mają sprawić, że budynek będzie stabilny i bezpieczny. Wspomniane prace ruszyły na początku stycznia.

Co ważne dla przyszłych lokatorów, koszty związane z przygotowaniem gruntu pod budowę pawilonu Słoneczna poniesie JTBS. Pieniądze będą pochodziły z zysków z działalności deweloperskiej jaworznickiej firmy. Jeśli dalsze prace pójdą zgodnie z planem, to inwestycja powinna być gotowa do końca 2018 roku.

Po przebudowie na Podwalu powstanie obiekt z 49 mieszkaniami na wynajem oraz częścią usługowo-handlową. Będzie też cała potrzebna infrastruktura. W sąsiedztwie budynku usytuowany zostanie plac zabaw dla najmłodszych, pojawi się też miejsce spotkań dla seniorów. Przybędzie parkingów, na których swoje auta zostawiać będą mogli mieszkańcy okolicznych bloków. Na parterze budynku znajdzie się parking dla mieszkańców nowego bloku. Powstaną też ogólnodostępne miejsca postojowe w sąsiedztwie budynku

Tekst: Grażyna Dębała

Zobacz także: