Przepis na świąteczne kruche ciasteczka z dodatkami

Ciasteczka są delikatne i kruche, udekorowane orzechami, migdałami i dżemem. Z ciastem przyjemnie się pracuje, po schłodzeniu w lodówce idealnie się wałkuje. Robienie takich ciastek to prawdziwa przyjemność. 

Składniki/ ok. 40 szt

  • 0,5 kg mąki pszennej +1 łyżka mąki krupczatki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • roztrzepane surowe białko,
  • migdały,
  • orzechy,
  • landrynki owocowe,
  • dżem,

Oraz

  • wałek,
  • stolnica,
  • foremki.

Sposób wykonania:

Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, następnie dodać masło, wbić jajko, żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki, po czym należy rozwałkować ciasto, wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować białkiem. Na koniec posypać orzechami, migdałami, można też dać do środka pokruszoną landrynkę- wyjdzie wtedy ciasteczko z witrażem na choinkę. Cześć ciasteczek zostawiamy bez żadnych dodatków. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 10 min w temp. 170 ºC. Po wystudzeniu puste krążki ciasta możemy posmarować dżemem i przykryć drugim krążkiem. Smacznego!

Przepis na pierniki + lukier królewski

Zobacz także: