W niedzielę, 25 sierpnia, na jaworznickim Rynku odbyły się Dożynki Miejskie. W święto plonów rolnicy dziękowali za zbiory, ale nie zabrakło też tradycyjnych obrzędów i występów artystycznych.

Obchody rozpoczęła dziękczynna msza święta, odprawiona w kolegiacie św. Wojciecha i św. Katarzyny. Po nabożeństwie uczestnicy w barwnym orszaku przeszli na główny plac miasta. Pochód składający się z mieszkańców, członków zespołów śpiewaczych ubranych w ludowe stroje, przedstawicieli władz miasta i sejmiku województwa śląskiego, parlamentarzystów, a także muzyków Orkiestry Dętej Zakładu Górniczego Sobieski pod batutą Piotra Krawczyka przeszedł ulicami Królowej Jadwigi, Grunwaldzką, Zieloną i Pocztową, aż na główną płytę miasta, gdzie odbyły się główne uroczystości.

Swoje stanowiska na Rynku mieli przedstawiciele Koła Łowieckiego „Kozioł”, Rodzinnych Ogrodów Działkowych, Jaworznickiego Koła Pszczelarzy, Polskiego Związku Hodowców Gołębi Pocztowych. Można też było obejrzeć wystawę maszyn rolniczych.

Uroczystość na scenie oficjalnie otworzyła Danuta Dubiel – przewodnicząca zespołu śpiewaczego Byczynianki, a także obecna prezes Miejskiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych. Swoje wystąpienie rozpoczęła od uczczenia minutą ciszy Tadeusza Brzózki, wieloletniego prezesa MZRKiOR, który zmarł w maju bieżącego roku. Paweł Silbert, prezydent Jaworzna, w  swoim przemówieniu również wspominał Tadeusza Brzózkę, odniósł się też do jaworznickich tradycji przemysłowych, doceniając przy tym codzienny trud rolników.

– Choć historia Jaworzna nierozerwalnie związana jest z przemysłem, to nie zapominamy o tych, którzy na co dzień dbają o naszą ziemię, o nasze pola i ogrody. Dzięki państwu, Jaworzno jest miejscem, gdzie tradycja spotyka się nowoczesnością, a zrównoważony rozwój idzie w parze z szacunkiem dla przyrody. Rolnicy, działkowcy, hodowcy – to wasze święto. Święto tych, którzy każdego dnia pracują w zgodzie z naturą, którzy każdego dnia dostarczają nam żywności, która trafia na nasze stoły – podkreślił prezydent.

Zgodnie z tradycją, po oficjalnym rozpoczęciu, odbył się uroczysty ceremoniał dożynkowy, w trakcie którego starości – Katarzyna i Mateusz Jarzynkowie przekazali na ręce Pawła Silberta chleb wypieczony z tegorocznych zbiorów. Z kolei zespół śpiewaczy Ciężkowianki przekazał przepięknie wykonany wieniec dożynkowy.

Podobnie jak w ubiegłych latach, odbył się również konkurs na wieniec dożynkowy. Najwyżej ocieniono ten przygotowany przez zespół śpiewaczy Dąbrowianki. Drugie miejsce przypadło Jaworzniankom, a trzecie Jeleniankom. Doceniono również pracę Dobrzanek, które otrzymały wyróżnienie. Nagrody zwycięskim zespołom wręczył Sebastian Kuś, dyrektor Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie.

Na zakończenie dla mieszkańców zgromadzonych na Rynku zagrała góralska Kapela Warasy, której energiczny repertuar porwał jaworznian do tańca.

Święto plonów celebrowane będzie również w Byczynie, już 8 września. W programie m.in. msza święta, występy dzieci i młodzieży z placówek oświatowych i kulturalnych. Dodatkową atrakcją będzie po raz pierwszy organizowany przez placówkę Klub NIKO MCKiS konkurs kulinarny pod hasłem „Smaki byczyńskich słodkości” (regulamin konkursu i karta zgłoszeniowa dostępne są na stronie internetowej www.mckis.jaworzno.pl). Na zakończenie DJ’e Greco i ADIC poprowadzą zabawę taneczną pod chmurką.

Monika Kuś

| fot. Andrzej Pokuta

Zobacz także: