Grzybobranie to zajęcie przyjemne i relaksujące, a obfite zbiory dają grzybiarzom wiele radości. Przy sprzyjających warunkach potrwa do późnej jesieni. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Jaworznie przypomina o kilku przydatnych w tym czasie zasadach. – Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne. Nie zaleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom do 12-go roku życia, osobom starszym oraz osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego – wymienia Justyna Więcławek z jaworznickiego sanepidu.
Grzybów nie należy też spożywać w postaci surowej. By uniknąć zatrucia, warto je zjeść bezpośrednio po przyrządzeniu. W przypadku podejrzenia zatrucia, należy pilnie skorzystać z pomocy lekarskiej. Można np. zadzwonić pod numer alarmowy 999 lub 112.
Objawy zatrucia grzybami często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego. – Mogą to być nudności, wymioty, ból brzucha i głowy lub podwyższona temperatura ciała. Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów – mówi Justyna Więcławek.
NC
Specjaliści przypominają o podstawowych zasadach, których przestrzegać powinni smakosze grzybów
| fot. Natalia Czeleń