Regionalne smakołyki, wybory Miss Wdzięku, konkursy, a także koncerty zespołów Horyzonty i Łobuzy. Właśnie tak w niedzielne popołudnie bawili się mieszkańcy Jaworzna.

Do naszego miasta po raz kolejny zawitał festiwal “Polska od Kuchni” i, podobnie jak w ubiegłych latach, spotkał się z dużym zainteresowaniem mieszkańców nie tylko Jaworzna, ale również całego regionu.

Uczestnicy wydarzenia mogli zaopatrzyć się w regionalne, wysokiej jakości specjały przywiezione przez Koła Gospodyń Wiejskich, zakupić świeży nabiał, a także wziąć udział w degustacji dań przygotowanych przez Katarzynę Bosacką – uwielbianą przez widzów prowadzącą program “Wiem, co jem”.

Prężnie działały również warsztaty artystyczne dla dzieci i dorosłych, w tym m.in. strefa beauty przygotowana przez Avon. Można w niej było ocenić stan swojej skóry, a także oddać się w ręce profesjonalnej makijażystki. Nie brakowało też chętnych do udziału w konkursach, w których nagrodami były produkty spożywcze.

Mnóstwo emocji budziła wielka kulinarna potyczka – Bitwa Regionów, w której jurorzy oceniali dania przygotowane przez zgromadzone gospodynie. Komisja skosztowała m.in. jurajskiej jagnięciny czy żurku ze swojską kiełbasą, jednak ich serca, czy raczej podniebienia, zostały podbite przez bigos po irządzku (III miejsce – KGW w Irządzach), gęsi pipek, czyli faszerowaną gęsią szyję z pieczonką ziemniaczaną (II miejsce – KGW Preczów) oraz pierś z kury z zieleniatkami, kluseczkami i surówką (III miejsce – KGW Jura w Niegowoniczkach).

Swoją obecność zaznaczyły również panie z jaworznickich Kół Gospodyń Wiejskich, biorąc udział w konkursie na Miss Wdzięku, kat. 45+. Jadwidze Gołdzie (Dobrzanki) oraz Bogumile Łące (Jaworznianki), bo o nich właśnie mowa, udało się zdobyć wyróżnienie.

Festiwal “Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie, którego celem i misją jest szerzenie dziedzictwa kulinarnego, promowanie zdrowego stylu życia, a także pielęgnowanie polskiej tradycji i kultury.

Zobacz także: