Ponad 36 tysięcy osób skorzystało już z pomocy jaworznickiej Jadłodzielni. Punkt działa od wiosny 2022 roku i cieszy się wielką popularnością. Jadłodzielnię prowadzą wolontariuszki z Fundacji Kobieca Przystań, a jaworznianie regularnie wspierają działalność i ich udowadniają, że lubią pomagać i chcą dzielić się żywnością.
Jaworznicka Jadłodzielnia to swego rodzaju spiżarnia. Jej działalność opiera się na idei „foodsharing”, czyli na dzieleniu się żywnością, która mogłaby zostać zmarnowana.
– Zamiast wyrzucać nadmiar jedzenia, dzielimy się nim i tym samym przyczyniamy się do zaspokojenia potrzeb innych – tłumaczy Edyta Lesiak, prezeska Fundacji Kobieca Przystań.
Od początku działalności w Jadłodzielni udało się zebrać łącznie 26 ton żywności, która trafiła do ponad 36 tysięcy osób. Obiekt mieści się przy ul. Ignacego Paderewskiego 15. Co ważne, miejsce to jest otwarte dla każdego mieszkańca. Jaworznianie, którzy mają nadmiar żywności nadającej się do spożycia, mogą ją tam zostawić. Dzięki temu skorzystają z niej osoby potrzebujące. Trzeba jednak pamiętać, że nie należy tam zostawiać produktów rozmrożonych, surowych jaj czy mięsa. Nie zostawiamy tam też żywności przeterminowanej. Gotowe posiłki powinny być opisane z uwzględnieniem składników oraz daty przyrządzenia.
Wolontariuszki i wolontariusze, którzy sprawują opiekę nad Jadłodzielnią, pracy mają naprawdę sporo. Zajmują się m.in. przewożeniem żywności ze sklepów oraz jej sortowaniem i układaniem na półkach i w lodówce.
Natalia Czeleń
O porządek w Jaworznickiej Jadłodzielni dbają wolontariusze | fot. Anna Zielonka-Hałczyńska